9. 6. 2018.

ЗАХТЕВ ВЛАДИ СРБИЈЕ



Ново удружење пензионера Србије (НУПС) основано  је крајем 2015. године као добровољна, невладина, непрофитна организација, независна и самостална, ради ''заштите права пензионера и побољшавања њиховог укупног положаја'' (из Програма НУПС-а). Она је солидарна са Савезом пензионера Србије, Удружењем синдиката пензионера Србије, Удружењем синдиката пензионисаних војних лица Србије, Војним бескућницима, Ратним ветеранима, Ратним војним инвалидима, Удружењем породица киднапованих и убијених на КиМ и Удружењем за заштиту корисника стамбених кредита у ЦХФ, a у заштити  права пензионера и свих угрожених група и побољшавања њиховог положаја у друштву.
            Након иступања председника Србије 25. маја ове године, на којем је  јавност упозната са одлуком о намери да се укине Закон о привременом умањењу пензија, ороченoм на три године, до када ће буџет Србије бити стабилизован (према усменом образлагању у то време), пензионери су показали разумевање о неопходности стабилизовања угрожене финансијске стабилности Србије и ћутке су ту чињеницу прихватили. Када је, поред постигнутог владиног циља и буџет државе стабилизован, а привременост ороченог Закона продужена и на  четврту годину, наступило је њихово све чешће манифестовање незадовољства наставком умањивања пензија, без објашњења од стране надлежних органа власти и поред неспорних чињеница да је смртност пензионера за ове 4 године у просеку повећана за 11%, што је на десетине хиљада пензионера умрлих због немаштине и немања за лекове јер им нико у породицама не ради, у односу на период пре увођења овог неуставног закона.
            Најављено је ''повећање'' пензија, али не ове године, већ идуће и укидање  споменутог Закона крајем ове године. Тиме је умањивање пензија настављено до краја  његове четврте године, а реализација "повећања" пензија се помера за 2019. годину, уместо да то буде  ове, текуће.
Са забринутошћу примећујемо да се  све време током 2018. године, а изразито у иступању председника државе 25. маја  и после тога, избегава спомињање враћања  умањенoг износа пензија након обећаног престанка важења привременог Закона о умањењу пензија.  
Нама пензионерима ово слути на избегавање државе да месечно умањиване  пензија третира као државни дуг, који треба враћати у  истој номиналној висини, са одговарајућом каматом. Очевидно се ради о свесној и  циљаној замени појма ''враћања умањене пензије'' са појмом ''повећање пензије''.
Општепознато је да  је, по још увек важећем Закону о пензијама Фонда ПИО од пре  2014. године, повећање пензије  два пута годишње, мера уједначавања,  у складу са повећаним трошковима живота, што нам се 2018. године, очито, неће десити, јер је пензионерска и шира јавност  25. маја обавештена да ће ''повишица'' бити реализована  у идућој години, супротно још увек важећем Закону ПИО  од тренутка увођења неуставног Закона о њиховом умањивању.
            Ми се  питамо: хоће ли од идуће године важити тај  Закон ПИО који је уставно и даље важећи или ће се  арбитрерно наставити са поигравањем поделе пензионера на сиромашне, полусиромашне, средње сиромашне и ''богате'' и поигравање различитим процентима међу наведеним класама  пензионера, са тенденцијом увођења уравниловке, на штету ''богатих'' пензионера.
            Питамо се, такође, хоће ли врх државе наставити са арбитрерношћу у вођењу политике регулисања  пензија, без пензионера или ће се  и они питати за мишљење. Мислимо на њихове легитимне заступнике које чине наведени савези и Новог удружење пензионера Србије (НУПС), као јединих легитимних представника  свих пензионера.
Желимо јасно да истакнемо да је ПУПС, од ступања  на чело пензионерске организације Србије Милана Кркобабића до данас, изгубио легитимитет, а нарочито откад је споменути постао високи државни чиновник, који је потпуно заборавио  на своју функцију заштите интереса пензионера.

На основу реченог, захтевамо од Владе Србије:

1. Да се Закон о привременом умањивању пензија  поништи  новембра 2018., када се навршава четири године од његовог ступања на снагу и да, истовремено, Скупштина Србије верификује ранији Закон ПИО о пензијама  као важећи, јер он није укинут.
2. Да се од децембра 2018., почне са  исплатом пензија са неумањеним износима пензија  према ранијем Закону о пензијама и уз ту суму  и ону, умањену, почев од  новембра 2014, у номиналној висини према процентима умањења, како је исказано у  ''Изводима'' Фонда ПИО "о променама на текућем рачуну''.
Да се "повишица" пензија не третира као повећање,  како је предложио председник државе 25. маја ове године, већ као враћање дела умањења пензије, јер она то није и одступа од процената колико су пензије умањиване, чиме се наговештава настављање  оштећивања пензионера и отимања од неотуђиве својине, зарађене  током радног века.
3. Захтевамо да са сваком месечном исплатом пензија буду враћана двомесечна дуговања државе током умањивања, како  се враћање умањених пензија не би отегло на четири године, већ да се заврше за две.
4. У случају да се једног тренутка оцени да је настала озбиљна претња финансијској стабилности државе, предлажемо да Влада Србије донесе одлуку да сви грађани  ове земље са својим приходима редовним и ванредним, учествувују на исти начин на који су то чинили пензионери оптерећени током четири  године, а да они, при том, буду тога ослобођени и да се таква одлука поднесе Скупштини Србије на усвајање, односно, да се спречи даља утаја пореза, царина, акциза, рад на црно, сива економија, неуплаћивање доприноса од стране послодаваца, крађа струје, у јавним набавкама и преливање великих новчаних средстава из ЈП у непознате намене, што је месечно 50 пута више од износа који се отима пензионерима.
            Посебно треба одузимати нелегално стечену имовину од тајкуна и од  многих руководилаца који су себи намакли високе месечне плате и ванредне исплате са по неколико стотина хиљада динара и више, до више десетине хиљада евра месечно.
             5. Захтевамо и да се обезбеди у УО Фонда Пио пензионерска већина, а не Владе која злоупотребљава средства Фонда и имовину пензионера.
           
ГЛАВНИ ОДБОР НОВОГ УДРУЖЕЊА ПЕНЗИОНЕРА СРБИЈЕ                  
Предедник  НУПС
Универзитетски професор Др Драгица Минић, у пензији

Нема коментара:

Постави коментар