23. 11. 2017.

Већ се показало - сениорске картице за пензионере у Београду су предизборни трик

Није било потребно ни месец дана да би се пензионери у Београду уверили да им сениорска картица не доноси никакве привилегије и да је она била само предизборни трик, који је дубоко неуставан – јер дели пензионере на оне који имају изборе и оне који их немају. Са једне стране НУПС је кроз разговор са пензионерима Београда утврдио да нису добили ни једну погодност, коју до сада нису имали, осим попуста на погреб. А са друге стране грађани Србије су подељени на оне које живе у Београду и остале.

Шта суштински добијају београдски сениори а да то већ немају, можда тих 15% попуста за погребне трошкове? Ако се подразумева и могућност погађања за 20, 25%,.. онда је то добро, београдски сениори могу да одлуче незадоцвољни попустом на смрт да од ње одустану. Због чега је смрт у другим деловима Србије скупља, где су и примања мања, а где нема локалних избора? Ако су намере власти биле искрене и добронамерне, базиране на реалним могућностима, због чега се сениорске картице дате само сениорима Београда који очекује изборе?

Да ли читава Србија треба да се пресели у Београд? Челници Београда уместо да буду пример другима у Србији у поштењу и коректности, свестан своје водеће и привилеговане позиције у Србији, дели људе по месту становања и прави уставну дискриминацију у односу на оне који су у много неповољнијем положају и живе са много мањим стандардом од грађана Београда, чиме се директно утиче и на нове поделе, анимозитете и разлике међу људима.

Највећи допринос свим сениорима Србије био би поништење дискриминаторског и неуставног закона којим се отима део стечене имовине, врши терор државе над најугроженијима и битно утиче на повећање смртности због немогућности куповања лекова. Вратити отето мора бити тежишни задатак актуелне власти, на који начин се не врши „фискална консолидација“, већ сузбијањем пореских, царинских и акцизних утаја, рада на црно, сиве економије, крађа у јавним набавкама и у ЈП, посебно електричне струје, што је укупно око милијарду евра месечно.

НУПС осуђује манипулацију грађанима Беогада и дискриминације грађана пред Уставом и захтева поштовање Устава и основних људских права и слобода за све, као и хитно поништење Закона о привременом уређењу начина исплата пензија и враћање стечених права и имовине онима којима је отета, посебно што ова неуставна мера није временски ограничена, те да се све пензије и плате редовно усклађују са растом цена на мало.

Нема коментара:

Постави коментар