6. 11. 2021.

МЕТРО ВОДИ СРБИЈУ У РОПСТВО

                                                   

Најава почетка градње метроа у Београду без подршке струке и без детаљног плана и финансијске конструкције, са анализом корисности улагања огромних пара из наслова кредита у пројекат који је у садашњем економском тренутку у свету и најави велике рецесије, уместо у оно због чега ће се ускоро водити ратови, храну, воду, енергетику и екологију је неразуман чин који ће бројна будућа поколења увести у дужничко ропство и бежање са ових простора.

 

Реализација спорног пројекта под оваквим околностима и у светлу изласка из истог Грађевинског факултета БУ и без народног референдума је кривично дело, вероватно мотивисано огромним провизијама и ћефом оних који желе свој лични промашени политички споменик, на шта указује и спекулација са ценом коштања метроа, од почетних 2 на 6 милијарди евра а да изградња није ни почела.

 

Искуства из изградње мале ж.ст. Прокоп од 25г и окретања коцки и калдрме, раскопавања улица и по више година, указују на неспремност и недовољну информисаност свих заинтересованих за пројекат који је у овом тренутку непотребан и штетан.

 

Метро се може градити искључиво комплетним инвестицијама од стране инвеститора и надокнадом уложеног из наслова концесије над експлоатацијом метроа у потребном броју година, а не из наслова задуживања народа и државе и бројних будућих поколења када смо већ презадуженији него икада и када се инфлација обуздава на неекономски начин.

 

Ново удружење пензионера Србије (НУПС) позива градске власти Београда и Владу Србије да прогласе мораторијум над пројектом и да када буде јасан комплетан план изградње, са финансијском конструкцијом и очекиваним и реалним позитивним ефектима, изађу пред јавност, посебно стручну, и распишу народни референдум. Свака друга одлука је неприхватљива и одговорност за све последице је искључиво на онима који буду одлучили да се метро гради кад му време није.

 

ГЛАВНИ ОДБОР НОВОГ УДРУЖЕЊА ПЕНЗИОНЕРА СРБИЈЕ

 

Београд

6.11.2021.г

Нема коментара:

Постави коментар