17. 1. 2018.

КРКОБАБИЋЕВА РЕФОРМА ПЕНЗИОНОГ СИСТЕМА – ПОСЛЕДЊИ УДАРАЦ НА ПЕНЗИОНЕРЕ



Ново удружење пензионера Србије (НУПС) оцењује да би „реформа“ пензионог система Србије, уколико би била спроведена на начин како је најавио председник ПУПС-а и министар без портфеља Милан Кркобавић, била погубна за пензионере у Србији и да би још више погоршала њихов и овако катастрофалан положај.  Тако замишљена реформа  угрозила би садашње пензионере, а још је опаснија за оне који тек постају пензионери јер  садашња ниска примања запослених не омогућавају стварање фондова као у развијеним земљама, па би основица за  пензију била додатно смањена. Наведена реформа може се свести на намеру да се пензиони фонд угаси, а да пензионери зависе од уплаћивања доприноса приватним фондовима.
Трагикомично је да се Милан Кркобабић позива на „продужење људског живота, технолошки напредак“ (РТС , 12.01.2018, 08:07) јер је проценат смртности српских пензионера, након смањења пензија које је утицало на нижи стандард и немогућност адекватног лечења, значајно повећан. То што је повећан стандард породице Кркобабић и руководства његове партије не значи да се српским пензионерима повећао стандард, а за смањење стандарда одговорна је партија Милана Кркобабића и Влада Србије.   Милан Кркобабић, најодговорнији је за срамни и неуставни закон којим се пензионери рекетирају, тероришу и отима им се лична имовина. Човек који је претио пензионерима да ће остати без пензија ако не гласају за његову коалицију, у припреми за београдске изборе покушава преко Јавног сервиса да прича бајке и изражава стрепњу за судбину Фонда којим његова партија располаже као да је приватна имовина
„Пензије никада нису смеле постати буџетска категорија, то је урађено свесно да би се манипулисало пензионерима као сигурним гласачима. Кркобабић је допринео не само дискриминацији пензионера већ и поделама међу њима, на „заштићене“, оне који имају пензију до 25.000 динара од које не може ни да се животари, и терорисане. Једнима отима да би другима давао, те мисле да им је „добро“ и да ова власт мисли на њих, што нека друга можда неће, те не кука због пензија од којих не може да се живи и не види да су сви кажњени неусклађивањем пензија са платама и растом цена на мало.
„Неопходна је реформа у правцу враћања управљања Фондом и његовом имовином од стране пензионера, спречавање продаје бања, рационализација администрације Фонда, а што се тиче државе, да обезбеди за највише годину дана да минималне плате буду у висини цене потрошачке корпе. Давање субвенција страним „инвеститорима“ да би радницима давали минималне плате је недопустиво. Из тих плата се не пуни фонд и не обезбеђују пензије за те запослене“- истиче Драгица Минић, председник Новог удружења пензионера Србије.

Нема коментара:

Постави коментар